Peter Wassink Advies

Oversluiten hypotheek

Tegenwoordig is het oversluiten van uw hypotheek zeker te overwegen. De rente is laag en u kunt u nu verzekeren van een langjarig zeer lage hypotheekrente. Hiernaast is het een feit dat verschillende aanbieders niet altijd even concurrerend zijn. Zo zijn de banken veelal goed in de wat korter rentevast perioden (tot en met 10 jaar) en zijn de verzekeraars weer zeer scherp bij 15-30 jaar vaste rente. Het is altijd raadzaam aan het einde van de rentevast periode uw aanbieding ter vergelijk aan ons voor te leggen.
Oversluiten is niets anders dan het beƫindigen van uw huidige hypotheek en gaat kiezen voor een nieuwe hypotheek en/of hypotheekvorm. Reden hiertoe zijn een lagere rente een andere rentevast periode en veelal lager maandlasten. Ook een nieuwe hypotheekvorm of een combinatie van deze zaken zijn redenen..

Oversluiten hypotheek; waar op te letten

Feitelijk is oversluiten interessant als u de zogenaamde boete rente (voor het vroegtijdig beƫindigen van de huidige hypotheek) en de overige kosten terugverdiend.. Deze boete en de kosten zijn overigens doorgaans vrij eenvoudig mee te financieren in de nieuwe hypotheek.

Een ander aspect is dat veel mensen een beleggingshypotheek of leven hypotheek hebben afgesloten waarbij (zeer) hoge (polis) kosten in zitten. Soms kan het raadzaam zijn om dit om te zetten in een gunstigere aflosstructuur. Aandacht moet ook uit gaan naar gesloten overlijdensrisicoverzekeringen omdat deze nu veel voordeliger zijn (ook al heeft u deze 10 jaar geleden gesloten).

Valt er op basis van de rente te verwachten dat er serieus voordeel te behalen valt, dan is het verstandig om samen met een adviseur te kijken of het totaalplaatje gunstig uitpakt. Hierbij spelen dus ook andere zaken een rol.

Een berekening kunt u maken via onderstaande link of oversluiten van uw hypotheek interessant is. Deze berekening is slechts een indicatie om te bepalen of het de moeite waard lijkt te zijn uw hypotheek in deze tijd over te sluiten. Het verdient zeker uw aandacht.

http://www.hypotheekberekenen.nl/oversluiten