Peter Wassink Advies

Financiering Commercieel vastgoed

Financiering Commercieel (Verhuurd) Vastgoed.

Bij de Nederlandse banken staat veel, héél veel, commercieel vastgoed op de balans. Helaas is de kwaliteit van dit vastgoed, tijdens de crisis, niet altijd even waardevast gebleken. Het is dan ook (soms) begrijpelijk dat de banken terughoudend zijn om hun posities verder uit te breiden. De voorwaarden en de tarieven zijn er, ondanks de marktverbetering, niet altijd beter op geworden. Helaas geldt dit ook voor de goede posten welke aldus lijden onder de ontwikkelingen in de sector.

Nu, december 2018 stoppen verschillende partijen weer met het financieren van commercieel vastgoed, waarschijnlijk omdat zij nu weer voldoende/genoeg/teveel gefinancierd hebben. Echter er is voorlopig voldoende mogelijkheid om, met name, verhuurde woningen te financieren waarbij het zelfs al lastig is geworden om de beste partij te selecteren.

Voor minder courante onderpanden zoals winkels, kantoren al dan niet in combinatie met een te verhuren woning/appartement (zogenaamde gemende objecten), zijn er nog slecht een paar partijen actief als financier. Hierbij is er sprake van beperkte concurrentie en betaalt u dus veelal een (te) hoog tarief.

Aanbieders financiering Commercieel Vastgoed.

Door een goede afweging tussen de verschillende aanbieders zijn er in de praktijk rentevoordelen gerealiseerd tot ruim boven de 1%. Hierbij is 2% ook vaak geen probleem!  Met name bij wat grotere bedragen en een wat langere looptijd (normaliter het geval) lopen de voordelen op tot tienduizenden euro’s. De moeite van het onderzoeken waard.

Aanbieders in Nederland waarmee ik werk zijn o.a. NIBC Investeringshypotheek, RNHB, DomIvest, Woonfonds en Nationale Nederlanden en enkele pensioenfondsen en uiteraard de grootbanken zoals ING en ABNAMRO. Ik heb hier prima contacten om de aanvraag goed en soepel te laten verlopen. De ene partij vraagt een hoge aflossing en de ander juist weer totaal géén aflossing, maar die heeft dan veelal weer een wat hogere rente. Sinds kort kan ik ook een verhuurhypotheek bij DYNAMIC aanbieden. Snel duidelijkheid en goed tarief.

Kijk ook eens op de site van DomIvest  DomIvest  , Woonfonds  site Woonfonds of de site van NIBC:  https://www.nibcdirect.nl/nibc-direct-investeringshypotheek/

Feitelijk kan ik in elke plaats financieren. Of dat nu de kop van Groningen is of diep in Limburg of alles wat er tussen of naast ligt. Ook eventueel in Duitsland en België. In de praktijk wordt een afweging gemaakt tussen een (gespecialiseerde) partij in Nederland en Duitse banken. De voorwaarden bij een Duitse bank zijn uitstekend:

Een tarief voor 10 jaar vast voor verhuurde woningen is mogelijk net boven de 2% en bij een LTV van onder de 50% is dat zelfs dik onder de 2%. De rente voor 5 jaar vast bedraagt gemiddeld 1,75%. Deze tarieven zijn bijna vergelijkbaar met een reguliere privé-hypotheek in Nederland. Inmiddels kan ik dat weer aanbieden in heel Nederlanden niet alleen meer in de grensstreek (Twente/Achterhoek en Maastricht en omgeving).  De aflossing gaat annuïtair  in 30 jaar. Aflosvrij is (in Duitsland) niet mogelijk.

Voorwaarden voor deze “Duitse-Verhuur”-hypotheek zijn:

– u moet in loondienst zijn (zelfstandigen alleen als looninkomen van een partner hoger is);

– het moet een verhuurde woning/appartement betreffen. Geen gemengd object;

– het mag geen enkele vorm van erfpacht zijn;

Een dergelijke Duitse-vastgoed-hypotheek is er met name voor de kleinere consument welke een aantal woningen verhuurd.  Herfinanciering is mogelijk.

In onderstaande steden is ook financiering mogelijk voor een zelfstandige/ZZP-er:

  • Almelo-Hengelo e.o.
  • Arnhem e.o.
  • Enschede e.o
  • Maastricht, Kerkrade, Heerlen e.o.
  • Nijmegen
  • Regio Achterhoek (Doetinchem, Aalten, Winterswijk)
  • Regio Coevorden (Coevorden, Hardenberg, Ommen);
  • Regio Twente (Enschede, Haaksbergen, Oldenzaal, Losser, Hengelo, Almelo, Rijssen-Holten);

Er kan soms een uitzondering gemaakt worden voor een plaats net buiten deze plaatsen/regio’s; dan kan ik voor u overleggen of het toch mogelijk is, denk bijvoorbeeld aan Deventer, Zutphen, Apeldoorn en Zwolle.

Heeft u verhuurd vastgoed, waar ook in Nederland, en bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor het financieren van uw commercieel/verhuurd onroerend goed dan hoor ik graag van U. Op basis van uw (financiële) gegevens kijk en vind ik de beste aanbieder voor uw situatie. Veelal kan ik voor de wat kleinere financieringen (vanaf 1 verhuurde woning) de goedkoopste aanbieding verzorgen via een Duitse bank.

Vaak is een eerste telefonisch contact al voldoende om een realistische inschatting te maken van de (on)mogelijkheden.

U kunt mij bellen op 06-22452407 of een mail sturen naar info@peterwassinkadvies.nl